I dag stormede tusindvis af demonstranter lufthavnen i Hong Kong, og i de næste minutter faldt det amerikanske Dow Jones-indeks med over 100 point. Verdens børsmarkeder er ekstremt nervøse i disse dage, og en enkel nyhed eller et uforsigtigt tweet kan pludselig få milliarder af dollars til at skifte hænder på få sekunder.
Men selvom de enkelte overskrifter ganske vist kan være voldsomme, så er der måske også en stærk underliggende grund til, at børsmarkederne i øjeblikket er så nervøse. Markedsværdierne for de store selskaber i forhold til landenes GDP er nemlig nær all time high, og når den slags indtræffer, så plejer det at gå helt galt for aktiekurserne.
|
En af de tradere, der har analyseret denne sammenhæng, er markedstrategen Sven Henrich, der har mere end 80.000 følgere på Twitter, og netop i dag har optrådt på finanskanalen CNBC med sine dystre forudsigelser.
“Rammer vi muren her? Markedet, økonomierne, de tekniske signaler, værdiansættelserne. Alt ser ud til at befinde sig ved en skillevej,” pointerer Sven Henrich.
Hovedpointen i Sven Henrichs analyse er, at værdien af hele det amerikanske aktiemarkedet sat i forhold til landets GDP aldrig har klaret at komme over ret meget over 140. Under tech-boblen i år 2000 nåede forholdet op på 147% og under finanskrisen skete bruddet omkring 137%.
Lige nu ligger markedet og banker på mellem 140% og 150%, og der er netop stor nervøsitet.