Konkurrencerådet påtænker for første gang at igangsætte en såkaldt markedsefterforskning, der skal kaste lys over, om forsikringsselskabernes prisadfærd er så skadelig for konkurrencen, at der kan gribes ind.
Udfaldet vil dog formentlig blive, at konkurrencen stadigvæk er stærk, og at der er gode argumenter for de præmieforhøjelser, som forsikringsselskaberne har gennemført – blandt andet på bilforsikringer.
– I lyset af de prisforhøjelser, der har været i sektoren kan det være hensigtsmæssigt at kigge på, om konkurrencen er stærk nok. Det synes jeg egentlig ikke, at man kan betænke dem i. Men min forventning vil være, at de finder ud af, at konkurrencen egentlig er hård. Der er mange aktører om buddet, siger senioranalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank
FORBRUGERNE HAR OGSÅ ET ANSVAR
Han mener dog, at forbrugerne kan blive bedre til løbende at gennemgå deres forsikringsforhold og afsøge markedet for bedre vilkår og betingelser.
– Der er måske mere et grundlag for at stimulere forbrugerne til at afsøge markedet bedre. Det er ikke det mest sexede produkt i verden, og det er noget, som mange måske lader gå lidt i glemmebogen. Men hvis man aktivt søger i markedet og kontakter sit forsikringsselskab, så er der oftest også muligheder for at forhandle bedre priser – netop i lyset af den konkurrence, der er.
– Så forbrugerne har også selv et ansvar for at ringe til deres forsikringsselskab og presse dem på priserne, siger Mikkel Emil Jensen.
Sektoren har ifølge analytikeren dog gode argumenter på hånden for de prisstigninger, selskaberne har gennemført. Også selv om forsikringspriserne er steget mere, end den inflation, der er set i forbrugerpriserne.
– I forhold til motorforsikringer er det mere retvisende eksempelvis at se på prisudviklingen på stål og aluminium, når bilerne skal repareres, samt selvfølgelig også lønninger. Men det spiller også ind, at bilerne er blevet mere højteknologiske med kameraer, som gør det dyrere eksempelvis at skifte en kofanger eller glas med sensorer, siger Mikkel Emil Jensen.
FLERE BILER – FLERE SKADE
Udover at den gennemsnitlige skade er blevet dyrere at få udbedret, så er der også kommet flere skader, i takt med at bilmassen er steget.
– Vi har set flere skader som følge af, at der er kommet flere biler på vejene, og der er kommet mere tæthed af biler inde i byerne. Stigningen i skadesfrekvensen er faktuel – den slås de med, og for at modarbejde det har man været nødsaget til at hæve priserne. Det er ikke kun udvalgte forsikringsselskaber, der har hævet priserne, det er bredt i sektoren.
– Hvis forsikringsselskaberne ikke laver de her prisforhøjelser, så kan de simpelthen ikke tjene penge på bilforsikringer. Det er i hvert fald svært at opretholde indtjeningen. Det er derfor, vi ser det bredt, og det er derfor, det er muligt også at gøre det bredt, også selv om konkurrencen egentlig er hård om den enkelte kunde, siger Mikkel Emil Jensen.
Han mener derfor heller ikke, at forsikringssektoren behøver at frygte den undersøgelse, som Konkurrencerådet lægger op til.
– Jeg vil blive overrasket over en konklusion, der indikerer meget svag konkurrence eller at de her prisforhøjelser ikke har været hensigtsmæssige, siger Mikkel Emil Jensen.
\˙ MarketWire
HENT GRATIS E-BOG<<<< FORSTÅ DAYTRADING PÅ 20 MINUTTER