Ethereum er en af de mest lovende krypto-valutater, men som ny eller aktiv kryptohandler er du måske støt på dens navnesøster, Ethereum Classic. Til trods for navnet er der faktisk stor forskel på Ethereum og Ethereum Classic, og på lang sigt kan Ethereum Classic være en “dark horse”. Vi forklarer her baggrunden for den spændende krypto med en genkendelige navn.
Ethereum Classic er en kryptovaluta og blockchain-teknologi, der har sit udgangspunkt i den oprindelige Ethereum-kode. Ethereum Classic opstod i 2016 efter uenighed i det oprindelse Ethereum-team. Uenigheden betød, at Ethereum blev delt i to, så man i dag både har Ethereum Classic (ETC) og Ethereum (ETH). Ethereum Classic er kendetegnet ved et lille, men dedikeret udvikler-team, der blandt andet fremhæver Ethereum Classic for sin decentrale natur, sin håndtering af ”smarte kontrakter” samt mulighed for sitechains.
Hvor kan Ethereum Classic handles?
Efter sin fødsel blev Ethereum Classic (ETC) uddelt til alle, der havde ejet de oprindelige Ethereum, og disse brugere begyndte at trade krypto-valutaen mellem hinanden på diverse platforme. I dag er Ethereum Classic bredt accepteret i krypto-miljøet, og kan handles de fleste steder.
På handelsplatformen Markets man også vælge at satse på, om Ethereum Classic går op eller ned i kurs, men man har ikke adgang til selve mønterne i en wallet. Fordelen ved på den måde at spekulere i prisen er, at man som trader ikke skal bekymre sig om risikoen for at miste sine mønter ved for eksempel et hackerangreb.
Har du lyst til at handle ethereum, bitcoins og andre kryptocoins? Vi samarbejder med handelsplatformen Markets, hvor du kan spekulere i prisudviklingen på Bitcoin Future, Ripple, Litecoin og Ethereum samt mange flere Du kan danne dig din egen mening om markedet og gå enten kort eller lang i f.eks. bitcoins via handelsplatformen Markets. Platformen er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder, og du kan derfor trække evt. overskud ud til danske banker. |
Baggrunden for Ethereum Classic
Ethereum Classic kom til verden i 2016 efter uenigheder i miljøet bag Ethereum. Denne uenighed endte ud i en såkaldt hard fork. En hard fork er en opsplitning af en eksisterende krypto-valuta i to nye dele, hvorefter disse to efterfølgende fungerer som to selvstændige kryptovalutaer:
Størstedelen af miljøet beholdt navnet Ethereum (ETH), og en lille gruppe tog navnet Ethereum Classic (ETC), og disse var nu to forskellige krypto-valutaer, der herefter kørte på hver deres egen blockchain. Grunden til uenigheden opstod, da Ethereum blev udsat for et tyveri udført af hacker(e). Efter dette angreb var man uenige om, hvordan der skulle reageres.
Det store Ethereum tyveri og historien om DAO
I 2016 blev der oprettet en fond af folkene bag Ethereum. Fonden skulle støtte nystartede virksomheder, der ville basere deres virksomheder på Ethereum’s blockchain. Denne fond blev kaldt DAO, og Ethereum-investorer kunne deltage i den ved at opkøbe DAO-mønter, og dermed få medbestemmelse over, hvilke projekter der skulle støttes.
Alt dette blev håndteret via Ethereums ”smarte kontrakter”, og fonden blev hurtigt uhyre populær. Der blev således opkøbt så mange DAO, at der til var sidst en pulje på ca. 150 millioner USD, svarende til 14% af al daværende Ethereum.
Denne pulje skulle dernæst igang med at støtte de nystartede virksomheder på Ethereum-blockchain’en, og alle der ejede DAO-mønter kunne stemme for og imod de forskellige virksomheder, der blev foreslået af Ethereum Foundation (en magtfuld gruppe bag Ethereum).
Før det kom så langt, blev der dog opdaget en fejl i måden hvorpå puljen var opbygget, og denne fejl åbnede en bagdør for hacker-angreb. Dem, der opdagede fejlen, udgav en rapport omkring problemet i håbet om, at fejlen dermed ville blive rettet.
Ethereum-udviklerne var dog alt for langsomme til at gøre noget ved problemet, og hackere nåede at slippe afsted med en 1/3 af puljens beholdning, svarende til 50 millioner USD – alene ved at udnytte den fejl, der var beskrevet i rapporten.
Har du lyst til at handle ethereum, bitcoins og andre kryptocoins? Vi samarbejder med handelsplatformen Markets, hvor du kan spekulere i prisudviklingen på Bitcoin Future, Ripple, Litecoin og Ethereum samt mange flere Du kan danne dig din egen mening om markedet og gå enten kort eller lang i f.eks. bitcoins via handelsplatformen Markets. Platformen er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder, og du kan derfor trække evt. overskud ud til danske banker. |
Sagen affødte stor frustration i Ethereum-miljøet. Ikke alene havde man mistet enorme summer, men Ethereums image led også stor overlast. Mange prominente mennesker havde støttet den nye fond, og de måtte nu erkende, at Ethereum-teamet åbenbart ikke havde styr på deres kode.
Der måtte derfor gøres noget; størstedelen af folkene bag Ethereum foreslog en hard fork-løsning, der ville isolere den beholdning, der var blevet stjålet, så hackerne ikke kunne komme til at bruge af midlerne. Gruppen endte med at vælge denne løsning, og resultatet blev det, der er i dag er kendt som Ethereum (ETH).
En mindre gruppe var dog utilfredse med den løsning. De mente ikke, at den oprindelige kode skulle ødelægges, og at hard fork-løsningen bare var et forsøg på at redde de mennesker, der havde støttet projektet (f.eks. Ethereum Foundation). Denne mindre gruppe af utilfredse valgte derfor ikke at tage del i den nye udvikling, men kørte i stedet videre på den gamle Ethereum blockchain – denne del er i dag kendt som Ethereum Classic (ETC).
Ethereum Classic’s udvikling efter bruddet med Ethereum (ETH)
Eftersom Ethereum Classic opstod efter en uenighed i Ethereum-miljøet er mange af dens udmeldinger selvfølgelig stadig relateret til, hvorfor ETC-teamet mener, at den er bedre end Ethereum (ETH). Ethereum Classic (ETC) hævder bl.a.:
• at være en mindre decentraliseret version af Ethereum
• at være den version af Ethereum, der er mest oprindelig
• at være den version af Ethereum, der sætter kode højest (dvs. med mindst menneskelig indblanding i koden) = kode er lov
Ethereum Classic er dog idag sin helt egen blockchain-platform og krypto-valuta, og har som sådan ikke noget at gøre med Ethereum længere. Begge mønter deler stadig mange af de oprindelige gamle ethereum egenskaber, som f.eks. at køre smarte kontrakter (kontrakter der selveksekverer ved fastlagte punkter, og kan oprettes mellem to parter uden brug for mellemmand), men siden opslitningen har begge gennemgået helt forskellige opdateringer.
Ethereum Classic har på den baggrund haft sin egen udvikling siden den kom til verden, og den har også i dag sine egne wallets (online-punge til opbevaring af krypto-valutaen), sine egne minere (hjælpere, der får systemet til at køre, ved at holde styr på, hvem der ejer hvad, og hvilke overførsler der bliver foretaget) samt sine egne visioner for fremtiden.
Holdet bag Ethereum Classic
Da Ethereum Classic slår sig op på decentralisering, har holdet bag valgt at være relativt anonyme.
Holdet består dog af en lang række dygtige og erfarne udviklere, der faktisk har evnerne til både at holde Ethereum Classic kørende, og også udvikle den i en ny retning.
Navnene på udviklerne vil nok ikke vække den store genklang i de fleste ører, men der er tale om solide udviklere, med stor erfaring i blokchains.
Hvis du vil se nærmere på holdet bag, kan det gøres her: https://www.etcdevteam.com
Det uprætentiøse team kan betyde, at Ethereum Classic slipper for noget af den oppustede værdi, der af og til kan opstå i en krypto, når prominente navne er involveret.
Hvad adskiller Ethereum Classic (ETC) fra Ethereum (ETH)
Ethereum (ETH) er lige nu en del mere populær end Ethereum Classic (ETC). Dette har til dels at gøre med, at Ethereum er bedre markedsført, og at den primære opfinder af Ethereum, Vitalik Butterin, samt de fleste andre prominente navne, valgte at gå med på det, der blev ETH-løsningen i forbindelse med hard fork som tidligere beskrevet.
Har du lyst til at handle ethereum, bitcoins og andre kryptocoins? Vi samarbejder med handelsplatformen Markets, hvor du kan spekulere i prisudviklingen på Bitcoin Future, Ripple, Litecoin og Ethereum samt mange flere Du kan danne dig din egen mening om markedet og gå enten kort eller lang i f.eks. bitcoins via handelsplatformen Markets. Platformen er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder, og du kan derfor trække evt. overskud ud til danske banker. |
Ydermere har Ethereum (ETH) en bedre og mere brugbar hjemmeside end Ethereum Classic. Det betyder, at man kan faktisk kan gå ind på Ethereum’s hjemmeside (https://www.ethereum.org) og bl.a. lave en krypto-valuta relativt nemt og hurtigt.
Ethereum (ETH)-netværket er dog blevet så populært, at det er lettere overbelastet, og overførselsgebyrerne derfor stigende. Dette kan føre til, at udviklere og handlende begynder at bruge Ethereum Classic-netværket i stedet for, simpelthen fordi dette netværk er mindre overbyrdet.
Ethereum (ETH) har ganske vist planer om at indføre en ny teknologi kaldet Plasma, der kraftigt kan forbedre netværkets ydeevne, men hvis dette ikke sker snart, kan der altså sagtens opstå en overførsel af brugere fra Ethereum (ETH), til Ethereum Classic (ETC). I begyndelsen af marts 2018 indførte Ethereum Classic netværket også en ny digital mønt kaldet Callisto, der blev givet væk til alle ejere af ETC i forholdet 1:1. I skrivende stund er det vanskeligt at sige, hvilken betydning Callisto vil få for netværket.
Cap og minere
Der er dog også andre ændringer, der har gjort, at Ethereum Classic nu adskiller sig markant fra Ethereum (ETH). Det gælder blandt andet cap, samt hvordan minere bliver belønnet for deres indsats.
Ethereum Classic har valgt, at minere stadig kan ”finde mønter” som tak for deres arbejdsindsats – også kaldet PoW (Proof of work). Teamet har dog valgt, at de sidste mønter vil komme til verden i 2025, når beholdningen på verdensplan rammer 210 mio.
Til sammenligning har Ethereum (ETH) ingen cap – dvs., at man ikke ved, hvor mange mønter, der kommer til at være i systemet. Det betyder, at der er stor fare for inflation.
Til Ethereums (ETH) fordel skal dog nævnes, at teamet planlægger at gøre det sværere for minerne at få gevinst ved at finde nye mønter i fremtiden (igennem en teknik kaldet en dirty bomb), samtidig med, at teamet i stedet vil gøre det lettere at få gevinst ved blot at opbevare mønter.
På den måde forsøger man igennem et belønningssystem at påvirke minerne fra PoW (proof of work) til PoS (proof of stake).
Ud over de bastante og idealistiske udmeldinger om ”decentralisering” og ”oprindelighed”, og forskellene i cap og belønnings-systemet omkring mining, er Ethereum Classic dog også på et teknisk plan konkret anderledes end ETH.
Emerald Platform
Ethereum Classic har for nyligt lanceret et helt nyt projekt kaldet Emerald Platform, hvorved man kan opbevare sine Ethereum Classic i Emerald Wallet, og bygge nye Dapps (=apps på blockchainen) via Emerald Software Developer Kit (man kan også bygge Dapps på Ethereum’s (ETH) platform, men Emerald Platform kører kun på Ethereum Classic).
Ydermere kan man via klienten Geth køre en fuld masternode hos Ethereum Classic, og være med til at mine (= hjælpe med at registrere overførsler), og få betaling for det i Ethereum Classic-mønter.
Geth er en klient som blev droppet af Ethereum (ETH), men som Ethereum Classics udviklere har valgt at køre videre, og nu i stedet har opgraderet flere gange. Klienten hjælper generelt til med at holde Ethereum Classic-netværket kørende, og den udfører en række essentielle funktioner, der gør, at folk kan interagere med netværket.
Sidechains
Den nok mest spændende forskel mellem de to mønter er dog, at Ethereum Classic har tilføjet muligheden for at inkorporere sidechains, når man arbejder med kryptovalutaen.
Sidechains er en virkelig interessant, ny udvikling inden for krypto/blockchain-verdenen, hvor man prøver at etablere kanaler imellem de enkelte blockchains. Dette vil betyde, at man f.eks. vil kunne køre sin Bitcoin over på Ethereum’s blockchain, og vice versa.
Udviklingen er interessant, da de forskellige blockchains indtil nu har kørt i lukkede kredsløb. De nye sidechains, der vil kunne åbne netværkene op for hinanden, kan dog betyde mange flere valgmuligheder og samarbejdsmuligheder. Og på det punkt er Ethereum Classic godt med i udviklingen.
Konklusion
Ethereum Classic står fortsat i skyggen af Ethereum, men på den lange bane kan der være gode muligheder i Ethereum Classic. Det skyldes, at holdet bag den digitale mønt er talentfulde og aktive, og allerede har implementeret nogle interessante tiltag, der adskiller mønten fra konkurrenterne. Håbet er, at Ethereum Classic kan opnå en stabil vækst, fordi produktet langsomt bliver forbedret, og nu også har tilknyttet den nye Callisto-mønt.
Holdet bag Ethereum Classic er uprætentiøse, og i stedet for at bade sig i rampelyset, vælger de at arbejde hårdt på deres produkt. Denne tilgang kan man af og til savne hos visse af de andre krypto-valutaer, og disciplinen kan måske gøre Ethereum Classic til en god langsigtet investering.
Har du lyst til at handle ethereum, bitcoins og andre kryptocoins? Vi samarbejder med handelsplatformen Markets, hvor du kan spekulere i prisudviklingen på Bitcoin Future, Ripple, Litecoin og Ethereum samt mange flere Du kan danne dig din egen mening om markedet og gå enten kort eller lang i f.eks. bitcoins via handelsplatformen Markets. Platformen er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder, og du kan derfor trække evt. overskud ud til danske banker. |
Oversigt over artikler om kryptovaluta: >>> Handelsplatform til at handle kryptovaluta >>> Daytrader.dk's foretrukne kryptovaluta >>> Bitcoin eller Ethereum? >>> Køb Ripple (XRP) >>> Køb Ethereum (ether) >>> Køb NEO >>> Forstå bitcoin på 5 minutter >>> Invester i kryptovaluta via profitable tradere >>> Køb bitcoin - sådan gør du >>> Køb Stellar Lumens >>> Køb Bitcoin Cash >>> Køb Ethereum Classic (ETC) >>> Køb Cardano ADA >>> Køb EOS >>> Køb DASH >>> Kryptotrader viser vejen: 330% aflast i kryptovaluta |