Køb! Sælg! Hold. I flere hundrede år har mennesket haft det afgørende ord, når der skulle handles værdipapirer på børsen. Men sådan er det ikke længere. Avancerede neurale netværk er i disse år i gang med at aflure os mennesker, og det gælder i den grad også i børsverdenen, hvor kunstig intelligens klarer sig bedre og bedre i kampen om afkast.
Det amerikanske investeringshus J.P. Morgan og engelske Man Group Plc har begge meddelt, at en mindre del af deres investeringer nu alene foretages via kunstig intelligens, og netop i disse dage er en helt ny, dansk spiller også kommet på banen.
Det drejer sig om fintech-selskabet Innolab Technology, der har til huse i Virum ved København.
Efter flere års udvikling står selskabet klar til at slippe en avanceret robot løs i Innolab Capital Index, der er en alternativ investeringsfond baseret på kunstig intelligens. Innolab Capital Index henvender sig kun til professionelle investorer med en minimumsinvestering på DKK 750.000 og forvaltes af Innolab Capital ApS*.
“De fleste i den finansielle branche prøver stadig at forudsige kursudviklingen ved hjælp af forholdsvis basale analysemetoder. Vi tænkte, at hvis basale analyser er profitable, ville det være spændende at se, hvad en investeringsrobot baseret på deep learning kunne få ud af rå data?” fortæller Peter Smedegaard, der er CEO og står bag den nye fond.
Arbejdet med det neurale netværk begyndte for over to år siden under ledelse af Lead Quantitative Developer, fysiker og Ph.D. Jimmy Kjærsgaard. Robotten fik navnet Crys, og langsomt, men sikkert, begyndte Crys at levere resultater, der fik udviklingsteamet til at juble.
”Det har været en fantastisk proces at se, hvordan Crys stille og roligt har lært at handle, og nu er i stand til at slå markedet. Når man møder ind på kontoret om morgenen, og gennemgår de handler som robotten har foretaget i løbet af natten, så har man ofte svært ved at få armene ned,” fortæller Peter Smedegaard, der personligt har satset mange millioner kroner for at udvikle netværket.
Crys investerer alene i S&P 500, Nasdaq 100, Nikkei 225, DAX 30 og Hang Seng, og har også muligheden for gå short i alle index. I walk-forward test har Crys lavet over 150% siden 2012 med en såkaldt Sharpe Ratio på 1.5.
I maj 2017 blev Crys sluppet fri på live-markedet og her fortsatte de gode takter, så Innolab Capital nu snart kan åbne dørene for eksterne investorer.
Men udviklingen slutter ikke her, fastslår CEO Peter Smedegaard.
”Crys er trænet til at balancere afkast versus risiko med mulighed for at være ude af markedet i urolige tider, og den har leveret et godt, stabilt afkast historisk. Men der er mere i pipeline. Blandt andet arbejder vi lige nu på en stockpicker-robot, der foreløbig giver nogle meget lovende resultater,” siger han.
Hvis alt går som Peter Smedegaard håber, kan Innolab Capital derfor i løbet af de næste par år præsentere endnu flere hårdtslående investeringsrobotter og fonde, og dermed lægge sig i front i kampen om udvikling af investeringsmodeller på basis af kunstig intelligens.
Milepæle i kunstig intelligens
1997: IBM computeren Deep Blue slår verdensmesteren i skak, Garry Kasparov
2011: IBM Watson vinder quiz-showet Jeopardy
2017: Det neurale netværk AlphaGo Zero lærer sig selv at spille Go, og slår den gamle mester, AlphaGo-computeren, med cifrene 100-0
2017: Verdens første AI Equity ETF drevet af IBM’s Watson computer begynder at trade
2017: Two Sigma, en hedge fond, der bruger machine learning, krydser 50 millarder dollars i investerbare midler.
* Afventer Finanstilsynets godkendelse de nærmeste dage.
Blue Note Capital ApS ejer en mindre andel i virksomheden Innolab Technology A/S.