Hjælp! Hvor langt skal markedet ned?!

Udgivet: 19. december 2018

Det ser ikke godt ud på aktiemarkederne. Det toneangivende amerikanske indeks Dow Jones er på vej til den værste december siden 1931 og flere og flere analytikere begynder nu at tale om, at USA står foran et egentlig bearmarket. Det gælder ikke mindst den kendte amerikanske hedgefundmanager Stanley Druckenmiller, der tjente millioner af dollars ved at ramme rigtig i en short under sidste finanskrise. Men hvad er et bearmarked egentlig, og hvor langt kan markedet risikere at falde denne gang? Vi har lavet en lille markedskommentar i videoen herunder.

Et bearmarket er defineret som et fald på mere end 20% fra den forudgående top. De seneste tre bearmarkeder har dog været ekstra hårde ved det store indeks, hvor et fald på 20% ikke har været nok. I 1987 faldt markedet med 33%, i 2000-2002 med hele 49%, og under finanskrisen fra 2007-2009 gik det endnu voldsommere for sig med fald på omkring 57%.

Hvis du er typen, der tror på nedtrend, kan du shorte markedet med CFD-kontrakter via f.eks. både Saxo Bank og handelsplatformen Markets.

USA er blevet ramt af et bearmarket ikke mindre end 32 gange siden 1900, og statistisk set er det sket hver 3. til 4. år, hvor de i gennemsnit har varet 367 dage. Altså næsten præcis et år. Det seneste bearmarket indtraf for mere end 10 år siden, hvor børsmarkedet i forbindelse med finanskrisen i efteråret 2007 faldt hele 57 procent på omkring 16 måneder.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Siden dengang er det bare gået op og op og op i USA, og børsmarkedet har for længst overskredet det gennemsnit på 3-4 år, hvor en nedgang burde være indtruffet. I august 2018 blev den gamle rekord for en optur i S&P 500 slået, og her havde markedet været i optrend i hele 3453 dage, svarende til over 9 års optur.

I skrivende stund handles S&P 500 omkring kurs 2550. Det er omkring -13% fra toppen. Hvis markedet skal gå i beartrend, skal S&P500 ned med 20% fra toppen, og lander dermed omkring kurs 2350.

Ingen aner, om vi denne gang står foran et bearmarket, og ingen aner, om det i sår fald bliver lige så slemt som de forudgående tre runder, men hvis man tager gennemsnittet af de tre fald, ender vi med et fald på 46%. Hvis det sker, skal S&P 500 helt ned i 1560 USD, før det igen går opad. Hvis det danske C20-indeks skal falde med samme voldsomhed som i forbindelse med finanskrisen, skal det helt ned under kurs 500 DKK. I skrivende stund ligger det i kurs 920.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Det kan se faretruende ud under en nedgang, men som trader skal man huske på, at det blot er markedets måde at tage en dyb vejrtrækning, før det igen går fremad. Sådan har det i hvert fald været i de sidste 100 år.

Under et bearmarket kan man som trader både få noget ud af at shorte, men også at vælge de rigtige aktier. F selvom finanskrisen var hård ved de fleste aktier, så var der faktisk flere, der ligefrem steg i periodern. Det gælder for eksempel:

Walmart, discountvarehuset, steg næsten 20% i 2008
Hasbro, legetøjsproducenten, steg næsten 17% i 2008
McDonald’s, burgerkæden, steg over 8% i 2008

I Danmark klarede også Novo Nordisk sig hæderligt igennem krisen med kun moderate fald, og også daværende Danisco klarede skærende. Det gælder om at forlade luksus-aktierne og tænke mere i, hvad borgerne har brug for at købe, uanset krise.

Hvis du er typen, der tror på nedtrend, kan du shorte markedet med CFD-kontrakter via f.eks. både Saxo Bank og handelsplatformen Markets.

 

Del denne artikel