Renten stiger, pengestrømmene tørrer ud, energikrisen kradser og forsyningskæderne bombes i bogstaveligste forstand. Der er ingen ende på de dårlige nyheder fra verden, men alligevel har aktiemarkedet været i hopla hen over sommeren, hvor S&P500 er steget næsten 15%.
Men skal man så hoppe ind i markedet?
S&P500-indekset faldt knap 25% i foråret, og endte derfor officielt i nedtrend, et såkaldt bearmarket. I den type markeder er det helt normalt at se meget kraftige modreaktioner i form af stigninger som vi f.eks. ser i øjeblikket. Desværre kan den slags stigninger hurtigt udvikle sig til fælder, såkaldt bulltraps.
|
Disse fælder opstår, når risikovillige investorer kaster sig ind i markedet, fordi de gerne vil med på opturen, så tidligt som muligt. De tror på fortsatte stigninger og håber, at de har ”fanget bunden”, men i stedet ender de desværre med selv at blive fanget i en ny nedtur.
Endnu ved ingen om den nuværende stigning er en bulltrap, men det er på ingen måde usædvanligt at se kraftige stigninger i et nedadgående marked.
Det skete f.eks. også under finanskrisen 2007/08, hvor der opstod flere kraftige stigninger på vej mod en dyb bund. Den største stigninger under den daværende nedtur var netop på 15-20%.
Den første store modreaktion kom i 2008 i første del af den kolossale nedtur og ramte et såkaldt re-tracement på ca. 61,8%. Hvis man ser på den aktuelle situation i S&P500 betyder det, at den nuværende optur sagtens kan fortsætte lidt endnu, nemlig helt op til kurs 4300 USD, før risikoen for et nyt bulltrap er ved at være overstået. Kursen i 4300 er med andre ord det niveau, du skal kigge efter, hvis du tror på endnu en nedtur, og hvis du overvejer at shorte markedet.
|
I skrivende stund ligger kursen på S&P500 på 4140 USD, hvilket betyder, at kursen kan stige yderligere 3-4% uden, at den nuværende optur kan kaldes usædvanlig for et bearmarket.
Bear-markeder har historisk en tendens til at forekomme i konjunkturcyklussens sammentrækningsfase og varer i gennemsnit cirka 16 måneder. Et bearmarked er defineret som et fald i S&P500 på over 20% i løbet af få måneder (typisk 1-3 måneder).
Økonomiske rapporter, geopolitiske omvæltninger, vejret og ja, globale sundhedsrisici, kan medføre markedsnedgange. Men ikke alle nedture er ens. De er defineret af størrelsen og varigheden af faldet, og det er noget, som alle markedsobservatører skal overvåge.
Mellem april 1947 og april 2022 har der været 14 bearmarkeder, varierende i længde fra en måned til 1,7 år, og i voldsomhed fra et fald på 51,9 % i S&P 500 til et fald på 20,6 %.