Prisen på guld er steget kolossalt i de seneste måneder, og i weekenden fik guld endnu et kraftigt skub i den rigtige retning. Det skete, da den stenrige investeringsguru Warren Buffett købte en kæmpe portion guldmineaktier via sit investeringsselskab Berkshire Hathaway.
Helt præcist godkendte Warren Buffett køb af aktier i guldmineselskabet Barrick Gold for 563 millioner dollars. Nyheden fik straks mineselskabets aktier til at stige over 10%, og i slipstrømmen på den positive nyhed steg også de mindre guldmineaktier over en bred kam.
|
Milliardæren Warren Buffett er nemlig ikke en hr. hvem-som-helst. Den snart 90-årige investeringsguru har handlet aktier med enorm succes siden 1950erne, og i dag er han verdens suverænt rigeste investor og samtidig en af verdens rigeste mænd. Hver gang Warren Buffett køber og sælger aktier kigger alverdens investorer måbende til, og hans investeringer plejer at skubbe kraftigt til aktiemarkedet – alene på rygterne.
Buffetts indtræden i guldminerne er interessant af flere grunde:
Buffett har nemlig i mange år udtalt sig skeptisk omkring guld, men nu tyder det altså på, at hans investeringsselskab Berkshire Hathaway har vendt rykken til kritikken, og selv har købt sig ind i den store stigning i prisen på guld.
Satsningen rejser dermed et andet grundlæggende spørgsmål: Når nu verdens mægtigste investor køber sig ind i guld, skyldes det så, at han er ved at miste tiltroen til dollaren og verdensøkonomien?
Sagen er nemlig, at guldprisen plejer at stige, når verdensøkonomien er i problemer, og når renterne er lave. Præcis som nu. Med en investering i guld sender Warren Buffett dermed et signal om, at han med sine 90 års erfaring måske er begyndt at blive nervøs for verdens økonomiske tilstand.
Det hører dog med til historien, at Warren Buffett på ingen måde er gået i panik. Hans investeringsselskab ligger stadig meget tungt i aktier såsom Apple, Bank of America, Coca Cola og American Express, og kun en meget lille del af den enorme formue er nu eksponeret mod guldminen Barrick Gold.
|
Ikke desto mindre har den nye eksponering mod guld skabt genlyd over hele kloden, og blandt guld-entusiaster er der nu et begrundet håb om, at Buffetts investering vil åbne op for, at stenrige familiefonde, banker, investeringsforeninger og hedgefonde nu også vil overveje at investere i guldminer.
Guld er nemlig i forvejen underrepræsenteret i deres porteføljer, og hvis de største investorer nu begynderer at placere blot 1-2% af deres formuer i guld, vil det betyde meget kraftige stigninger blandt guldminerne.
Warren Buffett står da heller ikke alene med sin satsning på ædemetaller. En af Canadas rigeste mænd, mangemilliardæren Eric Sprott, har længe været eksponeret mod både guld og sølv, og den 20. juli annoncerede Eric Sprott, at han nu købte fysisk sølv for 1.5 milliarder dollars, svarende til enorme 8.8% af hele verdens produktion af sølv på et år!
Som privat investor kan man sagtens drage nytte af giganternes nye kærlighed til guld, og på daytrader.dk har vi længe skrevet varmt om guld som investering. Allerede i oktober 2018 omtalte vi f.eks. Alacer Gold Corp som investeringsmulighed. Dette selskab er siden steget over 300%. Og selv hvis man havde investeret konservativt i en guldmine-ETF som f.eks. GDXJ, der følger de små og mellemstore guldminer, havde man siden vores omtale, scoret en stigning på over 100%.
Stigningerne har tydeligvis allerede været voldsomme, men ifølge mange eksperter er festeni guld såvel som sølv kun lige begyndt. Prisen på guld ramte all time high på over 2070 USD per troy ounce for et par uger siden, men ifølge tilhængerne kan kursen sagtens stige endnu mere. I mandags udtalte direktøren for US Global Inveestors, Frank Holmes, til CNBC, at det er ”nemt at se en stigning til 4000 USD for guldet”. Det vil sige 100% mere fra nuværende niveau. Hvis det sker, vil de små guldminer have deres største stigninger til gode.
Hos handelsplatformen Markets kan man finde og handle hundredvis af guldminer som privat person. Heriblandt også Barrick Gold, som Warren Buffett altså netop har købt sig ind i . Man kan desuden spekulere i gearede positioner i guld, så man dermed mangedobler sin gevinst, hvis prisen blot stiger en smule. Man skal dog være opmærksom på, at man med den mulighed naturligvis også mangedobler sit evt. tab, hvis prisen pludselig falder.