Det nuværende ordreniveau for vindmølleproducenten Vestas er på et alt for lavt niveau, hvis man sammenligner med tidligere første kvartaler.
Det sker med få dage tilbage af første kvartal, og ofte får selskabet mange ordrer netop på falderebet til et nyt kvartal. Men indtil nu har ordrehøsten været svag.
Det er dog ikke noget, man som investor behøver være dybt bekymret over endnu, lyder det fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.
Vestas kunne onsdag offentliggøre en ordre på 62 megawatt (MW), og dermed har markedet fået kendskab til den blot tredje offentliggjorte ordre fra det danske selskab i år.
Samlet er ordrehøsten indtil nu på 508 MW. Til sammenligning offentliggjorde Vestas i første kvartal sidste år ordrer med en samlet kapacitet på 1503 MW, mens tallet i de første tre måneder af 2023 var over dobbelt så stort – på 3022 MW.
Det hører dog med til historien, at Vestas som nævnt fortsat kan nå at hente flere bestillinger inden på tirsdag, hvor kalenderen skifter til april, og samtidig følger dette års første kvartal efter et meget stærkt fjerde kvartal sidste år med over 6000 MW i offentliggjorte ordrer.
– Der er ingen tvivl om, at niveauet lige nu ikke bare er for lavt. Det er alt for lavt. Men vi har før set efter et meget stærkt fjerde kvartal, at pipelinen af ordrer, der er lige ved at blive til noget, bliver noget svagere, og derfor bliver første kvartal også noget svagere. Så jeg synes ikke, det er noget, man skal være topbekymret over, siger Jacob Pedersen til MarketWire.
– Der skal mere end et svagt første kvartal efter et stærkt fjerde kvartal til, før jeg begynder at blive nervøs i forhold til det, jeg venter for hele året, uddyber han.
USIKKERHED OM USA MED TRUMP VED RORET
En stor del af usikkerheden omkring Vestas’ ordrer knytter sig til det store amerikanske marked, hvor den politiske modstand mod vindmølleenergi er vokset betragteligt med Donald Trump som præsident.
Der findes dog fortsat en mulighed for at opnå skattemæssig støtte til udviklingen af vindmølleprojekter via Safe Harbor-reglerne for påbegyndt konstruktion.
De sikrer, at udviklere kan opnå fuld støtte til et projekt ved at have brugt 5 pct. af den samlede projektsum på forhånd.
– Usikkerheden er knyttet meget til USA, og hvorvidt man kan få låst noget tilskud fast til fremtiden, inden Donald Trump når at tilbagerulle det, siger Jacob Pedersen.
– Det nemmeste for udviklerne at gøre er at købe 10 pct. af de vindmøller eller komponenter, man skal bruge. Så har man sikret sig tilskuddet, fortsætter han.
Det vil også sige, at der potentielt kan komme flere mindre ordrer til det amerikanske marked, som senere vil udmønte sig i noget markant større.
Samtidig har Vestas en ganske betragtelig ordrebog til det amerikanske marked, så der vil gå lang tid, før det for alvor tømmer ud.
– Der er usikkerhed omkring det, mens Vestas har 7500 MW i ordrebogen til USA, så det er ikke lige i overmorgen, at opførelserne stopper, siger Jacob Pedersen.
TYSK MARKED KAN BLIVE MEGET INTERESSANT
Onsdagens ordre til Vestas kom fra Tyskland, og netop nabolandet mod syd kan vise sig at blive særdeles interessant for Vestas i de kommende år, vurderer Jacob Pedersen.
Der er nemlig fuld fart på udviklingen i Tyskland, og gennem auktioner tildeles der mange projekter, som endnu ikke er opført – og som Vestas dermed kan nå at sikre sig ordrer til.
– Tyskland ligner et marked, der bliver meget interessant. Der blev tildelt 11.000 MW i auktioner sidste år, og samtidig blev der opstillet 3500 MW. Så det er et marked, der kan eksplodere, siger Jacob Pedersen.
– Det er samtidig et marked, hvor Vestas står rigtig stærkt, og så er det et marked, hvor det traditionelt er en lille andel af ordrerne, der bliver offentliggjort, fortsætter analysechefen, som dermed også peger på, at der kan vente en række uannoncerede ordrer til det tyske marked.
– I 2023 var det omkring en tredjedel, og sidste år var det omkring 40 pct., der blev offentliggjort, fortæller Jacob Pedersen.
.\˙ MarketWire
HENT GRATIS E-BOG<<<< FORSTÅ DAYTRADING PÅ 20 MINUTTER